MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Thursday, June 21, 2012

Beli tak payah beli tak payah beli tak payah...Arghhh!!


Aku ni kan..asal bukak internet je nanti mesti minda ni otomatik pikir nak beliiiiiiiiii barang jek. Nak beli baju lah, tudunglah, toys Aidi lah, langsirlah..sampai ke pinggan mangkuk pun aku pernah cari sekali.

Gila!!

Tapi pikir nak beli je lah..tapi realitinya tak beli pun. Abis tu tengok rege tudung pun sampai nak dekat RM200 selai...terus sedar diri tak mampu. Harga selai tudung tu aku boleh beli 3 kotak susu Aidi aku rasa.


Tapi boleh kata semua benda yang aku beli online ke offline ke semuanya memang untuk kegunaan. Jadi takde lah rasa membazir sangat. Cuma ada satu benda je kami beli pastu terus rasa...


RUGI.


Benda apa??


Benda ini.





Beli sebab aku nampak ada seller kat facebook dok lelong lelong kat page depa benda ni. Harga RM120 macam tu. Cuma design lain sikit tapi fungsi and bentuk sama. Pastu aku kan rajin survey-survey..jumpa benda ni kat littlewhiz.com. Harga RM59.90 ke camtu. Eh? Murah pulak. Apalagi....teruuuuuusss add to my cart. Haha!

Sekali bila dah sampai ke rumah, gigih kami laki bini mengepam, berpeluh-peluh.

Kendian letak Aidi dalam tu.

Heh. Bertuah. 5 minit je dia nak duduk dalam tu. Sempit katanya. Yelah, budak dok tengah feeling hebat meniarap, menyulur, nak praktis merangkak apa semua kau sumbat dia dalam "penjara" gitu..memanglah memekik dia.

Tambah pulak bendanya besaaarr.

Aku tak tahu nak letak kat sudut mana dalam bilik Aidi tu. Besar gedabak. Sudahnya aku kempiskan balik. Simpan buat pusaka.

Membazir.

Dan sekarang...tak tahu nak kata aku ni nak membazir buat kali kedua ke apa.

Tapi dari semalam aku dok terpikir-pikir...siap dah meeting bagai dengan incik suami tentang hal nak beli satu benda ni.





Little Bean Supertrio Food Prosessor.

Boleh jadi blender.

Boleh jadi steamer

Boleh jadi warmer.

Harga RM299.

Selama Aidi dah makan ni aku memang tak beli lagi blender khas untuk Aidi. Dari dulu kepoh kata nak beli blender baru, pisau baru segala tapi nan hado. Pakailah blender cili aku tu. Tapi aku make sure aku basuh semula blender, pisau apa semua bersih-bersih sebelum guna untuk prepare makanan Aidi.

Lepas ni sekarang baru teringat balik cita-cita lama yang terbengkalai tu.

Sekali pikir...rasa nak beli. Sebab macam berbaloi ada blender, warmer, steamer semua. Rumah aku memang warmer pun takde, kukus pun yilek.

Tapi bila pikir balik berkali-kali.

Berapa lama sangat lagi Aidi nak makan makanan halus ni. Bulan depan dah boleh bagi dia makan makanan separa pejal. Yelah, gigi pun dah ada kan.

Ke penting jugak benda tu untuk prepare makanan baby?

Eh konpius mama nak oii.

8 comments:

  1. beli je Little Bean Supertrio Food Prosessor. sebab GK pun ada beli untuk baby..berkorban untuk bay takpe jangan membazir benda yang tak patut je...

    ReplyDelete
  2. hihi..rasanya tak perlu kot..tp kalau beli pun takpe.sbb anak pertama kan...nnt leh pakai utk anak kedua..

    ReplyDelete
  3. 6 months ur baby dah tumbuh gigi?? bagusnyer... hehe..

    ReplyDelete
  4. kalau ada duit lebih beli..kalau takda beli blender biasa je kira asing dr blender cili.. ;)

    ReplyDelete
  5. sama cam saya..saya pun beli gak yg tempat gym tu.. anak sy dh 10 bulan.. alih2 letak dia dlm tu..sekejap je dok.. papa dia siap suh jual balik lagi..hihi.. membazirkan rasa2.. apakn daya.. nafsu ibu tok beli mainan anaknya meluap2..:D..pejam mata jelah tgk duit melayang.. :D

    ReplyDelete
  6. wani beli blend pensonic jer utk proses makanan bayi.. beli extra die punya pengisar utk blender cili.. ahahahhah nk jimat punya pasal...

    ReplyDelete
  7. huhu..sy pun hari tu beli yg tempat duduk baby tu..mcm kelopak bunga..tah ape nama dia..tp baby xmau duduk pun..rasa membazir sgt..
    food prosessor tu mcm berbaloi gak beli 3in one kan.. =)..
    nk jimat beli blander biasa lg 1..steam ngan warm..letak atas dapur je..hehe

    ReplyDelete
  8. yer ar..betul gzk kate ko..memang kalau ikutkan semua bende nak dibeli..tapi sudahnyer tak pakai pon..teringat lak banyak barang yang aku dah bazirkan..pasal blender tu pon..aku plan nak beli..tapi biler ko dah cakap macam tu tetibe rase macam ko gak..kompius dah..nak beli ke tak nak..hurrmm...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...