MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Wednesday, September 12, 2012

Orang Tanya...Sakit Tak Kena Induced?


Sebelum-sebelum ni dari aku mula bersalin sampai la ni, ada lah beberapa orang dok tanya..

"sakit tak kena induced??"

Induced masa bersalin.

Hohoho..anak dah 9 bulan baru nak cerita pasal sakit kena induced ke? Haha.

Ya, aku memang kena induced masa nak bersalinkan Aidi dulu. Puncanya sebab Aidi dah kurang bergerak dalam perut. Dan masa tu jugak Aidi dah overdue 4 hari. Jadi doktor kat Hospital Ampang tu suggest untuk induced je bagi beranak cepat sebab tak nak amik risiko.

Mak aku dulu, masa beranakkan aku pun dia kena induced jugak. Tapi aku lupa pulak apa sebabnya. Tapi kalau tak salah aku, mak cerita dia kena tahan sakit yang agak sakit dan agak lama sebelum aku diberanakkan.

Mak kata biasa kalau kena induced memang sakitnya akan berganda berbanding sakit normal.

Mak cerita jugak, induced ada banyak cara, 

Ada yang dimasukkan melalui miss V.

Ada yang melalui drip.

Ada yang melalui suntikan. *eh yang ni aku x sure ye ke tak.haha*

Aku kena yang melalui miss v. Doktor masukkan apa benda ntah, macam ubat bentuk silinder kot, kat situ. Macam biasalah, ko jangan kemut, jangan keraskan badan, dan JANGAN TAKUT. Hehe.

Lepas kena induced, doktor akan suruh kau baring diam-diam kat katil dan jangan bergerak. Eloknya sebelum kena induced tu kau pergilah berak kencing siap-siap sebab lepas tu selama sejam kau kena baring je atas tilam. Tido la lagi baik.

Apa aku rasa bila kena induced??

Masa diinduce, aku memang tak rasa sakit. Masa tu aku macam ada power untuk hadapi bab-bab seluk menyeluk ni. Semua pun aku tak rasa sakit. Ewaaahhh, berlagak kau yek.

Aku kena induced pertama kali pada 11 Disember 2011, jam 7 pagi.

2 3 jam lepas induced, langsung takde kesan. Langsung tak sakit. Serius. Belum sakit. 

Jadi doktor kata, okey..kita induced sekali lagi. Ha, amik kau!! Dua kali aku kena.

Second time punya induced, pukul 1 petang hari yang sama.

Lepas 2 3 jam pun, masih tak rasa apa-apa. Eh, doktor ni silap bagi dos kot. Haha.

Tapi maghrib tu..baaaaruuulah rasa sakit tu nak tunjuk signal.

Sengal-sengal pinggang dah mai dah. Tapi its okey. Boleh tahan. Aku boleh lagi pergi mandi apa semua.

Dalam jam 8 malam macam tu barulah aku rasa sakit yang sakit betul. Yang buat aku tak senang duduk. Baring salah, duduk salah, aku berdiri pun tak kena. Dan aku tau, masanya hampir tiba.

Aku tak boleh nak cakap apa beza sakit induced dengan tak induced sebab aku tak pernah rasa bersalin tanpa induced lagi.

Tapi melalui pengalaman kawan-kawan yang tak kena induced, biasanya dah dekat-dekat nak beranak tu contraction diorang selang 5 minit. Tapi contraction aku adalah SELANG 2 MINIT. dan sakit yang datang adalah selama lebih kurang 30 saat. Maknanya kau cuma ada seminit setengah je masa yang tak sakit tu untuk buat apa-apa. Kalau nak pergi toilet ke, nak minum air ke, nak makan ke apa ke..satu setengah minit tu je masa yang ada. Lepas tu sila berperang dengan kesakitan.

TAPI.

Aku rasalah..sebabkan selang masa yang rapat tu lah buat bukaan rahim aku jadi cepat.

7 pagi - 1cm

Kemudian tak rasa sakit apa pun.

8 malam - 2 cm 

10 malam - 3 cm

1 pagi - 5 cm

1.30 pagi - 7 cm

1.45 pagi - 10 cm.

Mak kata aku ni kira mudah bersalin sebab aku sakit sekejap jek. Kira sakit mild-mild datang lepas maghrib, aku selamat bersalin kul 2.15 pagi. Sekejap ke tu? Huhu. Mungkin sekejap kalau nak compared dengan pengalaman mak beranakkan aku yang makan 24 jam kot aku rasa.


Walaupun kena induced, dan sakit datang dalam selang masa yang singkat...aku syukur sangat sebab Allah bagi aku kekuatan untuk lawan sakit tu.

Macam entri-entri bersalin aku sebelum ni, aku lebih terasa macam nak berak jek masa nak beranak tu. Tipulah kalau aku kata aku tak sakit langsung, nampak nau nipunya. Mana ada beranak tak sakit. Tapi tak taulah nak cakap macam mana, aku rasa macam badan, mental dan fizikal aku macam boleh tahan semua rasa sakit tu.

Bila orang tanya, camne sakit bersalin? Aku jadi tak tau nak susun ayat nak cakap macam mana. Kang kalau salah cakap kang takut orang salah tafsir ingat aku berlagak pulak. Oh tidak tidak tidak.

Mungkin sebenarnya aku rasa sakit yang amat sakit tu. Tapi bila minda kita bagi signal yang nikmatnya dapat tatap wajah anak melebihi segalanya, jadi terus rasa sakit tu macam aku lupa. Ya, sebenarnya aku dah lupa macam mana sakit bersalin. Yang aku ingat itu je lah..rasa nak berak.

Mak kata...nanti kalau aku beranak kali kedua, teruklah sikit kot sebab yang 1st time ni aku macam mudah bersalin.

Erk??

Betul jugak kan?

Harap-harap second time ke third time ke, Allah permudahkan proses bersalin aku. Amin...

Ada petua..orang tua-tua kata kalau masa kita pregnant ada satu line panjang dari pusat sampai ke bahagian bawah perut, maknannya kita mudah bersalin. Dan ya, aku ada line tu. Tapi bukan dari pusat, tapi dari bawah dada sampai ke bahagian ari-ari. Panjang nau! Haha!


Yang penting...doa, usaha, tawakal.

Tagline orang nak beranak,

"SETIAP ORANG ADA BAHAGIAN DIA MASING-MASING"

7 comments:

  1. masa beranak asyraf dulu pun kene induce jugak..2 kali..sakit woooo..huhu..tp bile baby keluar je, terus hilang sakit malah terkezut pulak sebab dpt baby boy..sbb masa scan doktor konfirm gegirl..aptb lah doktor..tak pasal2 baby boy kena pakai baju pink..hehe..

    ReplyDelete
  2. saya pun kne induce jugak..sempat masuk sebijik ubat jer...bila baby kuar hilang sume sakit2 kan..

    ReplyDelete
  3. sy pun kena induce jgk, kembar darah, 12 jam bru bby kuar. skt yg paling sakit kot, tp betul la mental fizikal dh ready so proses besalin tu jd cepat, rasa nk berak tu betul, huhu

    ReplyDelete
  4. Saya lak takde kene induce pun..
    Tapi masa sakit nak bersalin tu Ya Allahh...sakit betul..!!

    Sakit yang amat..
    Tapi itulah nikmat waktu bersalin..

    Teringin nak rasa sakit bersalin lagi...huhuh... Jom Yong!! hahahha

    ReplyDelete
  5. ok ar tu ko kene induce terbukak gak ar bukaan..aku dari kol 6 pagi masuk kot bawah tu..ley ar rase sikit..sampai kol 12 bukaan 1 cm..lepas tu masuk drip lak..sampai ar ke tengah malam tak bukak2 setakat 1-2cm jer..tu yang sudah nyer kene operation gak tu sebab air ketuban dah lame melimpah..tapi lepas kol 12 tu aku tak rase sakit..sebab epidural ar...jadi ctg nampak macam kerap tapi aku langsung tak rase..huhu...tu ar..semua tu bahagian masing2..:)

    ReplyDelete
  6. yong, bak kata kawan saya... memang Allah bagi setiap perempuan tu lupa macam mana rasa sakit nak bersalin. sebab kalau kita ingat sakitnya, sure tanak beranak lagi! hihi

    ReplyDelete
  7. wah..kejapnya..kta tgh tggu turn nie.kalo xbsalin gi smpai ri isnin 11 ogos..kna refer g hospital....induce la jawbnyer...hope bby kkluar before trikh tue...hoho..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...