MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Friday, September 14, 2012

Tips Bawa Baby Naik Flight


Sejak akhir-akhir ni banyak pulak aku terbaca tentang orang bertanya itu ini tips nak bawak baby naik flight. Yang bagi tips pun ada jugak. Aku suka je baca sebab aku ni memang spesis akan selalu naik turun kapal terbang. Jadi tips-tips berguna tu memang aku perlukan sangat.

Tapi sejak-sejak dah 4 kali bawak Aidi naik kapal terbang ni, sikit sebanyak aku ada beberapa tips berguna nak share. Mana yang baik, bolehlah amik untuk kegunaan kamu-kamu di masa depan. Al maklumlah..sekarang ni kan everyone can fly. Heh.

TIPS BAWA BABY NAIK FLIGHT.

1. TIKET

Secara kasarnya, baby bawah 24 bulan memang takkan dapat seat dia sendiri. Tapi, mereka tetap perlu di beli tiket dan nanti mereka akan dapat boarding pass mereka sendiri. Mesti kena register sama. Biasanya untuk infant bayaran yang dikenakan adalah RM50 (Air asia), RM30 (Mas). Jadi jangan lupa masukkan maklumat diri anak masa beli tiket. Kalau terlupa kang haru je anak kena tinggal. Huhu.

2. CHECK IN.

Sebabkan baby pun akan dapat boarding pass mereka sendiri, jadi jangan lupa bawak mykid baby masa nak check in/boarding. My Kid pun dah cukup. Tak perlu bawa surat beranak yang besar gedabak tu.

3. STROLLER

Stroller memang boleh bawak sampai ke dalam flight. Kira stroller tu macam cabin bag lah untuk baby. Bila sampai pintu flight, lipat stroller and letak elok-elok kat tepi pintu/tangga flight. Nanti akan ada FA *flight attendant* yang akan angkut bawak masuk dalam. Bila dah sampai destinasi pun sama, amik stroller kat pintu/tangga flight. Jangan bawak stroller sampai ke tempat duduk kita sudahlah ye. Huhu.


4. BASSINET

Bassinet tu macam bakul tido untuk baby. Kalau kita naik MAS, request for bassinet adalah free. Tapi kalau naik Air Asia, kena request (berbayar) awal-awal bassinet tu masa beli tiket. Kalau tak request, maka mereka takkan sediakan. Tapi bagi aku lah, bassinet tu macam just sesuai untuk baby newborn atau 3 bulan ke bawah. Tapi masa bawak Aidi balik Labuan masa dia umur 3 bulan dulu pun aku tak request bassinet sebab rasa macam lagi selesa pangku je anak. Lagipun KL-Labuan kejap je, 2 jam. Kalau berjalan jauh mungkin boleh dipertimbangkan.





Kalau tak salah aku, kalau nak request bassinet, mesti pilih seat paling depan sebab kat situ ada tempat untuk letak bassinet tu. Kalau tak salah aku lah, tak taulah kalau seat belakang pun boleh kan? Tapi aku tak nampak kat mana nak letak bassinet tu kalau seat belakang-belakang.


5. SUMBAT TELINGA ANAK.

Ha ini selalu aku dengar. Ramai yang cadangkan supaya sumbat kapas dalam telinga baby terutama masa nak boarding and landing. Untuk apa?? Untuk kurangkan ketidakselesaan akibat tekanan udara. Kita yang tua ni pun selalu berdengung-dengung telinga bila naik flight, ini pulak baby. Kan?

Jadi bolehlah cuba sumbat kapas dalam telinga. Kalau baby refuses, boleh guna alternatif lain. Pakaikan topi yang menutup telinga.

Kalau dia refuse jugak??

Boleh guna tips di bawah. Heh.


6. MENYUSU DENGAN KERAP

Ini adalah tips terbaik kalau bawak baby naik flight.

Susukan sekerap mungkin.

Kalau menyusu badan memang senanglah. Tapi mama-mama sekalian jangan lupa pakai baju yang selesa dan mudah diselak untuk menyusu. Pakai nursing cover adalah jalan terbaik.

Kalau baby menyusu botol, get ready susu banyak-banyak. Isi milk powder dalam milk container. Aku dulu even perjalanan 2 jam je tapi Aidi minum susu 3 kali dalam flight. Haha. Air panas kita boleh bawak dalam termos kecik. Tak pun mintak kat FA pun takde masalah rasanya. Jangan lupa botol. Make sure bawak lebih dari 1.

Susukan anak seeloknya masa flight nak naik dan masa flight nak turun sebab masa tu lah tekanan udara paling kuat.


7. TIDURKAN BABY

Sangat bertuah kalau baby boleh tidur lena dalam flight. Eloknya masa kita susukan anak time flight nak boarding tu, dodoi-dodoikan dia sampai tertidur. Baby biasanya mudah tertidur kalau dia penat. Jadi sebelum naik flight tu jangan bagi dia tidur. Biar dia main main dan main sepuasnya. Nanti dalam flight dia dah penat Insyaallah dia akan tidur. Biar dia tido selama mana yang boleh dalam flight. Jangan kejutkan. Sebab bila baby tido, dia akan lupa tentang tekanan udara.

So biarkan dia tidur. Mama senang, baby pun senang, papa pun riang. =)





8. GET READY MAKANAN BABY

Kalau baby dah boleh makan, get ready dengan baby food siap-siap. Boleh je bawak bubur nasik ke, biskut ke, nestum ke apa sahaja lah feveret food baby masing-masing. Kalau baby lapar, boleh bagi dia makan. Mesti dia senyap dan kembali lena bila dah kenyang.


9. TOYS

Part ni ramai yang terlupa sebab nampak tak penting. Tapi bagi aku, ini penting. Lagi-lagi kalau kau ada anak yang cepat bosan dan tak reti duduk diam. Jadi bawaklah toys kegemaran dia bersama. Tapi janganlah bawak yang besar gedabak. Yang kecil, mudah dipegang, mudah disimpan, dan tak mengeluarkan bunyi bising adalah terbaik.

Kang kita bawak toys yang siap boleh menyanyi-nyanyi bagai kang mengamuk pulak orang kiri kanan nak tido. Haha.


10. KAWAL KARENAH ANAK

Ini paling cabaran nak handle.

Memang ada baby yang tak selesa duduk dalam flight. Sempit, tak selesa apa semua akan buat dia nak nangis jek. Jadi kat sini lah ibu bapa kena main peranan. Jangan anak kau dah meragam-ragam kau pun sama buat bodoh jek macam takde apa berlaku. Kalau orang kiri kanan depan belakang jenis memahami takpe jugak, tapi kalau sebaliknya?? Boleh jadi gaduh dalam flight tu nanti.





Jadi eloknya kawal karenah anak. Boleh guna semua tips kat atas untuk kawal ragam anak.

Kalau semua pun tak berhasil, cuba dukung anak..bawak dia berjalan-jalan dalam flight tu. Berjalanlah dari depan ke belakang, belakang ke depan pun takpe. Janji anak kita diam.

Orang kiri kanan pandang-pandang??

Huh, ada aku kesah.

Haha.

Itu je lah tips dari aku.

Kalau ada siapa-siapa nak tambah atau nak buat penambahbaikan..sangat dialu-alukan.








p/s: neves ni nak naik flight berdua je dengan Aidi bulan Disember nanti. Ohhh!!

9 comments:

  1. than2s sbb kasi tip psl masa taxi n landing tu..sbb last time masa fly baby x mo susu so ley pkai topi ttp tlinga kt him..hihi...n for baby less than 2 yrs kalau naik etihad or MAS for international destination only have to pay 10% je...:-)

    ReplyDelete
  2. Tq!! Heheh. I nk fly jauhhhh. So klau bassinet pon x bley gak la sbb tht time my bby dah 1y. Hehe.

    ReplyDelete
  3. wwaaahh..memang betul2 bergune nih babe...eerrr..tapi aku tak plan mane2 lagi nak gi nek flight dlm mase terdekat ni..tapi mane ar tau kan..kot2 tetibe laki aku baik hati nak gi obersi...heheh..;p

    ReplyDelete
  4. Woww thanks for the sharing..really appreciate it..whats more its my husband and i first time bringing baby to flight.. :)

    ReplyDelete
  5. Tq for the tips esp yg baby stroller tu.ni 1st time flight ngan baby.

    ReplyDelete
  6. thanks sis.

    sangat berguna untuk kami yang baru pestime nak bawak Fateh Uwais naik flight.

    sumpah ingatkan bawak stroller masuk kat tempat duduk hahahaha :p

    ReplyDelete
  7. Tq sis.. Info y sgt bguna bg sy y 1st time bwk infant naik flight :-D

    ReplyDelete
  8. sis, tumpng tnyer.. mcm mn nk sediakan susu utk baby.. klu dlm flight, air bleh mintak ngan FA kan..
    tp klu kt terminal mnggu b4 boarding, x dibenarkan bwk air kan.. so mcm mn?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...