MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Wednesday, June 8, 2011

I LOVE BREASTFEEDING


Breast feeding.

Memang topik utama ibu-ibu. Lagi-lagi bakal ibu yang ngandung sulung macam aku ni. Memang sumpah hapa ilmu pun aku takde tentang breastfeeding (bf) ni.

Serasa aku zaman aku kecik-kecik dulu takdelah glamer sangat isu bf ni. Aku rasa aku nyusu badan mak pun tak lama sebab aku 8 bulan, mak aku ngandung lagi. Heh. Jadi takde kesah pun sumbat susu tepung dalam mulut aku. Aku telan jek. Membesar sehat bagai johan jugak. Hehe.

Tapi tapi tapi...

Sekarang ni kesedaran untuk fully bf bayi masing-masing macam dah jadi satu fenomena dah aku tengok. Sampaikan aku pun terpengaruh sama.

Yelah..takde siapa pun boleh sangkal yang susu badan tu jauh berganda lebih berkhasiat dari susu cap lembu yang dicanang-canang ada macam-macam vitamin, dha, bha *ada ke*, ganglioksida la segala macam dikatakan ada dalam susu cap lembu. Susu cap gantung jugak yang paling hebat.

Agama Islam jugak galakkan ibu-ibu susukan anak secara ekslusif sampai anak umur 6 bulan. Kalau boleh teruskan sampai anak usia 2 tahun. Ohh..kalaulah berjaya susukan anak sampai 2 tahun, memang jimat kos betul. Susu tepung pun dah makin lambung-lambung harganya. Seminggu mahu habis setin susu, sebulan? Uiii...congak-congak duit la nampaknya.


Jadi atas kesedaran ini *cewahhhh*, aku dah set dalam mind aku nak bf anak aku nanti. Insyaallah. Sampai umur dia berapa? Itu aku tak berani nak cakap...aku berdoa moga anak aku nanti murah rezeki untuk disusukan sampai usia dia 2 tahun. Insyaallah...


Orang kata sebagai ibu, kita sendiri kena set kan mind dan yakin bahawa kita mampu untuk susukan anak. Kalau kita yakin..Insyaallah kita boleh berjaya. Kalau sampai tengah jalan nanti susu kurang ke hapa ke..itu cerita lain. Insyaallah ada cara untuk selesaikan. Yang penting sekarang ni aku kena selalu cakap dengan diri aku yang aku akan susukan anak aku sendiri. By hook or by crook..aku mesti cuba.

Jadi sekarang aku dah aim satu set breastpump. Dengar-dengar orang yang pernah guna..breastpump jenis ni bagus. Dan paling penting taklah mahal sangat sampai cecah ribu riban. Pengsan aku nak belinya.


Yang ini kira okeylah lagi...

Spectra 3 Breastpump *Back to Work Package A* (SAVE >RM218) - Click Image to Close


Spectra 3.


Aku survey-survey kalau nak beli breastpump tu saja harganya dalam RM300++.

Tapi kalau beli one set macam yang ada dalam gambar tu harganya RM560.

Ini offer dari kedai One Baby World. Boleh klik sini untuk tengok pakej-pakej lain.

One Baby World ni memang best. Semua keperluan baby ada jual sini. Harga pun aku tengok agak murah banding online shop yang lain. Mungkin aku akan beli banyak barang baby kat sini nanti. Tengoklah macam mana.

Malas nak pikir membeli lagi sebab anak pun kecik lagi. Aku tetap akan ikut pesan orang tua..mula beli kelengkapan baby bila perut dah berusia 6 bulan ke atas.


Lagipun banyak berjalan time dah dekat-dekat nak bersalin itu kan bagus?


Okeylah..nak pen off dulu.


Akhir kata..


doakan aku berjaya untuk bf my baby nanti ya!




3 comments:

  1. i pon sama..nak bf baby nanti sampai selama yg boleh..ciwah..hehe..my sister bf baby sampai umur setahun lbh, so menstrual cycle dah xbrapa betul..tau2 je..dia ada baby lg 1..hehe

    ReplyDelete
  2. insyaAllah... dgn usaha yg tegar... berjaya utk bfeed nanti... :) pasal breastpump, i ada buat review at my blog.. maybe can give u more choices as well... seronok gi try test brg2 neh.. eheh...

    http://leonorahalim.blogspot.com/2011/05/various-breastpumps-review.html

    enjoy ur pregnancy and take care...

    ReplyDelete
  3. aminnn.. hopefully berjaya... mine too, bajet nk BF juga..org kata beli yg 2 side terus bagus,investment gitu..mudah utk anak2 yg seterusnya..1 pun x lpas lg dh berangan nk next...hahahaha..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...