MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Friday, June 24, 2011

KISAH HARI JADI AKU


Dengan tak malunya nak bagitau hari ni hari jadi saya. Heh.

24 Jun setiap tahun memang hari yang ditunggu-tunggu. Kenapa perlu tunggu entahlah, padahal setiap kali sampai tarikh tu maknanya umur makin naik satu angka, usia makin tua, muka pun silap-silap makin kedut. Tapi hari itu la yang ditunggu-tunggu jugak setiap tahun.

Nak flashback balik pasal entri ini....

Nak tahu tak apa sebenarnya yang terjadi?? Nak tahu ke taknak ke baca jugak lah ye..hehe.

Pagi tadi...lepas je punch card kat pejabat, budak-budak dah mula memanggil-manggil nama aku. Mula-mula sorang dua je..lepas tu makin ramai makin ramai yang kerumun. Semua pun tujuannya satu...Nak ucap happy besday kat cikgu.

Ohh terharunya..awal pagi dah dapat hadiah ucapan dari anak murid. Bersungguh la depan salam cium tangan sambil doa yang baik-baik untuk sang cikgu ni. Thanks anak-anak..

Jam 9.45...ada kelas dengan 1 Allamanda. Ini la kelas budak yang tentiba datang tanya harga tudung aku aritu. Hehe..

Masuk kelas aku mula ngajar macam biasa. Hari ni aktiviti budak-budak adalah menyiapkan menu sarapan pagi iaitu sandwich telur. Bila dah siap semuanya dihidang, sampai masa aku untuk nilai masakan setiap kumpulan pulak.

Tiba-tiba ada sorang murid bersuara..

"Cikgu...boleh saya cakap sekejap?"

Ha..cakaplah.

"Cikgu..hari ni hari jadi cikgu kan, kami sebenarnya nak buat surprise kat cikgu..tapi ada kawan-kawan yang tak nak share duit..jadi tak jadi."

Huhu..

"Tapi kan cikgu..boleh tak kami nak nyanyi satu lagu untuk cikgu?"

Ha..nyanyilah..satu dua mula...


"Happy birthday to youuuuuu................................."

Pakat gempita la kelas bila dah diorang menyanyi cenggitu. Siap bertepuk-tepuk tangan lagi. Terharu pulak aku. Sikit lagi nak ngalir air mata, tapi tahan je la. Tak macho pulak rasa kalau cikgu disiplin menangis depan budak. Haha.

Biarpun takde hadiah berbentuk material, ingatan, ucapan, nyanyian itu pun dah lebih dari cukup.

Eh eh..jap. Siapa kata takde hadiah material?? Adaaa....


Ini.


Ada sorang budak hadiahkan sebiji honey dew yang ditanam sendiri belakang rumah.

Honey dew kaler kuning..First time aku jumpa ni. Thanks ya Shikin!!

Habis sekolah..terus balik rumah. Tak sabar nak jumpa incik suami. Tak sabar nak terima peluk cium hari jadi. Hehe.

Sekaliiii.....

Tengok-tengok beliau tengah sedap berdengkur!! Haih!!

Beliau buat tak tahu je dengan besday aku. Makan ati. Majuk!!

Tapi nasib baik ada sesuatu yang memujuk hati..

Hadiah dari semenanjung.

Tada!!



Nalaaa punya kotak!

Sampai abang pos laju tu pun mengah nak hangkut. Heh.

Bungkusan dari mak...apalah agaknya ada dalam kotak besar ni ek?

Jom tengok..





Tada!!

Banyak betul! Padanlah kotak besar.

Dari kiri....bantal comel bentuk love, hand bag from Hong Kong, Biskut famous amos baaanyakkk, bawah beg ada t-shirt Hong Kong untuk incik suami, kad ucapan, dan paling best...baju ngandung!! Mak rembat sekali 4 helai baju untuk aku. Untung badan...bertambah koleksi uniform mak buyong aku. Tapi sayang punya pasal..rasa tak nak sarung lagi. Tunggulah sebulan dua lagi. Heh.

Senyum sampai telinga dapat hadiah dari mak. Setiap tahun pun ada hadiah dari mak. Heh.

Incik suami apa cerita lagi??

Hoh. Sudahlah tak mau wish, pastu buat derk je dengan hari besday..nyampah. Tambah nyampah tentiba dia kata nak keluar ke bandar kejap. Huh. Pegilaaaaa...tak heran!


Memang geram.

Sejam lepas tu beliau balik.


Balik bukan dengan tangan kosong.

Balik bawak Pizza Hut!!!

Yeay!!

Memang dah lama ngidam nak makan pizza sebenarnya. Dan incik suami dah tunaikan. Yeay!!

Jadi tadi aku makan pizza sampai tersandar kenyang. Itu pun tak habis lagi. Nantilah sambung makan lagi.

Kek adalah tiada. Tak kisah sangat, sebab memang takde nafsu nak makan kek pun sekarang. So dari membazir kek tu beku dalam peti ais, baik takyah beli terus.

Hadiah dari suami??

Hmmm..aku rasa kalau ada pape hari istimewa selama 9 bulan mengandung ni, hadiahnya hanya satu..

Ni...baby dalam perut.

Balik-balik itulah hadiah yang incik suami sebut-sebut.

Haih!


Apapun..untuk semua famili, kawan-kawan yang banyak wish samada melalui call, sms, facebook segala...Thanks banyak-banyak. Moga pertambahan usia kali ini bawa sejuta rahmat dan rezeki buat diri dan famili.

Aminn..



2 comments:

  1. wannnnnn..epi bday!!! mesti best dpt beday gift a.k.a baby tahun ni...ekekekeke....miss u so much!!! take care..

    ReplyDelete
  2. Sonok baca blog akak. Kelakar! Hahaha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...