MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Friday, August 12, 2011

RISAU TEKANAN DARAH NAIK



Sepanjang hari semalam sebenarnya hati ni resah sangat. Semuanya gara-gara bacaan blood pressure aku yang jadi kontroversi semalam.


170/90!!!


Tak macam gila ke tu?


Sumpah aku takut.

Tapi yang peliknya masa tengah buat check up kat klinik, nurse tu relax jek. Aku pulak memang jenis setiap kali checkp BP, aku akan tanya kat nurse tu BP aku ok ke tak. Dan macam selalu nurse kata okey. Cuma....ha, bila ada cuma ni yang selalu buat kita tambah cuak kan? Nurse kata cumanya aku kena banyak rehat. Cara dia suruh aku rehat tu macam dia tak galakkan aku buat apapun kerja yang boleh buat aku penat.

Jadi aku pun angguk je la tanda paham. Takdelah pikir yang negatif-negatif ke apa kan. Nurse suruh rehat jek..best apa disuruh rehat, adalah alasan untuk mintak tolong incik suami jadi surirumah tangga separuh masa. Hehe.

Tapi bila balik je dari klinik..aku macam biasalah, mesti nak baca apa yang nurse tulis-tulis dalam buku pink tu kan.

Time tu lah baru aku terpandang bacaan BP aku yang 170/90 tu.

Berdebar terus kau time tu.

Yelah, setahu aku untuk wanita hamil, BP yang normal hanya pada tahap 110/70 jek. Ini kalau dah sampai 170/90???? Darah tinggi darah rendah semua ada. Terus berderau darah aku.


Nak bukti??

Nah tengok sendiri.

Fokus pada bacaan yang aku bulatkan tu jek. Yang lain-lain takyah la tengok. Lagi-lagi tang berat aku yang menggajah tu ha. Haha.






Ni aku besarkan bacaan tu kasi nampak clear sikit.






Bukan 170/90 ke tu?


Eh jap jap....


Kalau aku tenung betul-betul cara tulisan nurse ni..ada kemungkinan sebenarnya bacaan BP aku 120/90.

Hmmmm yeke?


Kalau 120/90 pun still tinggi kan?


Adoilah...risaunya..

Rasa nak pergi double check BP la weekend ni. Tapi mesti dalam keadaan diri dah tenang, tak panik, tak risau lagi dah. Nanti makin risau, makin senang tekanan darah naik.

Cepatlah weekend.

Aku nak rehat banyak-banyak.


Sigh!



3 comments:

  1. Bila risau tu yg jadi naik.dun wori!! Rilek2 je k.

    ReplyDelete
  2. seirus takut.. awak kena bnyak rehat kot.. mik la cuti.. minta MC

    ReplyDelete
  3. Zuera...btol kan, kena relax dulu. Jgn panik sgt nnt lg teruk kan?=)

    Farhanna..tak berani la nak mc, kesian kat anak murid x blajar nnt.huhu..

    Takpe..so far so good lg.

    =)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...